Alles over IMAX: wat het is, verschillen, bioscopen (Madrid, Barcelona) en meer (2024)

Alles over IMAX: wat het is, verschillen, bioscopen (Madrid, Barcelona) en meer (1)

Alles over IMAX: wat het is, verschillen, bioscopen (Madrid, Barcelona) en meer (2)

Dankzij het IMAX-formaat beleeft u bioscoop op de meest spectaculaire manier mogelijk. In plaats van naar de film te kijken, de IMAX is bedoeld om ons erin te laten voelen en beleef iets onvergetelijks. Hoe werkt het? Wat is jouw verhaal? Waar kun je het zien? Is het het echt waard? We vertellen je alles over deze bioscooptechnologie die in ons land nog niet van de grond is gekomen vanwege de hoge kosten en het kleine publiek dat bereid is naar deze bioscopen te gaan.

Wat is het IMAX-bioscoopformaat?

De IMAX (afkorting van "Image Maximum") is een filmprojectiesysteem, dat wordt gekenmerkt door surround sound en een beeld met een zeer hoge resolutie, hoger dan dat van conventionele films. Dat geeft het publiek het gevoel in de film te zitten, omringd door de actie vanwege de enorme afmetingen van het gebogen scherm.

Dit alles wordt bereikt door het gebruik van speciale projectoren, anders dan de traditionele, geluidsapparatuur die door de hele kamer is geïnstalleerd en schermen die soms zelfs kunnen uitlopen tot een koepelvorm in sommige gespecialiseerde IMAX-bioscopen.

Alles over IMAX: wat het is, verschillen, bioscopen (Madrid, Barcelona) en meer (3)

Bovendien, zoals we zullen zien, IMAX is niet alleen een projectietechnologie, maar ook een filmtechnologie en films maken. Sommige regisseurs, zoals Christopher Nolan in zijn Dunkirk, hebben het gebruikt met spectaculaire resultaten.

Wie heeft de IMAX uitgevonden en wat is de oorsprong ervan?

Graeme Ferguson, Roman Kroitor, Robert Kerr en William C. Shaw zijn vier Canadese filmmakers die IMAX Corporation in 1967 oprichtten. Hun doel was om een ​​filmformaat op groot scherm te ontwikkelen dat de meest meeslepende ervaring tot nu toe zou zijn.

Voor de Wereldtentoonstelling van '67 in Montreal, creëerde een gigantische ervaring met meerdere schermen, waarbij tot 9 projectoren werden gesynchroniseerd en het bereiken van een mijlpaal.

Sindsdien is het IMAX-formaat geëvolueerd met technologie, camera's en geluidssystemen verbeterd, de grootte van de schermen en het ontwerp van de kamers vergroot, en soms zelfs 3D toegevoegd.

Hoewel het niet de enige technologie is die tot doel heeft de bioscoopervaring nog groter te maken, is het wel de bekendste. Het bedrijf blijft het veld domineren dat het heeft gecreëerd, met meer dan 1.100 theaters in 69 landen die films in dit formaat vertonen.

IMAX versus regulier: hoe verschilt het van traditionele cinema?

Het belangrijkste verschil met het blote oog is het scherm en de configuratie van de bioscoop. In IMAX zijn deze schermen veel groter en gebogen om de film met een hogere resolutie te projecteren.

Het grootste IMAX-scherm ter wereld bevindt zich bijvoorbeeld in de Traumapalast Multiplex in Leonberg, Duitsland en is 21,03 meter hoog en 38,16 meter breed. Als we de hoogte van een vloer tellen in ongeveer 3 meter, we hebben het erover dat het zo hoog is als 6 verdiepingen.

Een ander groot verschil is meestal het geluidssysteem, dat meestal omhullend is, zodat je zelfs het kleinste geluidsdetail waarneemt vanuit de richting waarin het in de actie verschijnt, wat bijdraagt ​​aan het gevoel erin te zitten.

In het meest technische gedeelte zijn de verschillen nog beter voelbaar. Projectoren zijn heel anders dan traditionele cinema. Technologieën zoals 2012K-laserprojectie zijn sinds 4 getest en kunnen ermee overweg folierolletjes die al snel meer dan 200 kilo kunnen wegen, zodra de projectie langer duurt dan twee uur.

Evenzo lijken IMAX-bioscopen meer op sportarena's dan op bioscopen. Die Traumaplast Multiplex waar we je over hebben verteld, kan meer dan 500 toeschouwers herbergen en bepaalde faciliteiten zijn heel anders dan een traditionele bioscoop. Er zijn er bijvoorbeeld enkele met een koepelvorm, zoals die in Tijuana of de Hemisfèric in de Stad van Wetenschappen in Valencia.

Films opnemen in IMAX-formaat

Zoals we je hebben verteld, is IMAX niet alleen een projectietechnologie, maar ook een filmopname.

Hoewel er IMAX-camera's van verschillende formaten zijn (bijvoorbeeld 15 mm), is dat wel het geval een standaard 70 mm camera's, het dubbele van de traditionele 35 mm van de bioscoop van altijd. Daarnaast is het geluid ook op een andere en complexere manier gepland en opgenomen.

Christopher Nolan is bijvoorbeeld fan van dit soort filmen. In aanvulling op Duinkerke, Interstellar o de legende is herboren (derde aflevering van zijn Batman), waar hij al enkele beelden van heeft gefilmd De donkere ridder in IMAX.

Alles over IMAX: wat het is, verschillen, bioscopen (Madrid, Barcelona) en meer (4)

Naast hem hebben andere regisseurs, zoals JJ Abrams of Michael Bay, in ieder geval een deel van hun films in dit formaat opgenomen, hoewel niet alle. Technologie is duur en daarom wordt een IMAX-opname van bepaalde scènes afgewisseld met de traditionele, om het budget niet te verhogen.

Niet alleen de bioscoop gebruikt IMAX. Zangers als Adele en Rihanna, of NASA-astronauten op hun missies, hebben dit soort camera's gebruikt.

Waarom kun je IMAX-films bekijken die niet in IMAX zijn opgenomen?

Zoals u kunt zien, is IMAX een verzameling technologieën en niet iets verenigd. Er is 3D, sferische koepelprojectie van documentaires en films die zijn aangepast aan deze kijkervaring, in sommige gevallen krijg je een koptelefoon voor de ervaring...

Een van deze technologieën is ook de IMAX DMR (Digitale media remasteren) die bestaat uit het gebruik van verschillende processen om converteer een traditioneel opgenomen film naar een film in IMAX-formaat.

Apollo XIII was de eerste traditionele film die met dit systeem in IMAX werd geremasterd, waarbij grote zorg wordt besteed aan het analyseren van elke scène en het gebruik van algoritmen om deze zo goed mogelijk te optimaliseren.

De waarheid is dat het bij veel gelegenheden toeslaat. Zelfs Spielberg zelf heeft bekend onder de indruk te zijn geraakt van de conversie van een van zijn films. Daarom kunt u in uw IMAX-ruimte traditioneel geschoten films zien.

Wat zijn de nadelen van het formaat

Alles wat we tot nu toe hebben gezien, zijn voordelen die onze filmervaring verbeteren, maar IMAX heeft ook zijn nadelen.

De eerste is De prijs van het kaartje, blijkbaar. De IMAX-bioscoop is veel duurder om te filmen, om te bouwen en te projecteren, omdat er speciale kamers voor nodig zijn.

Een ander nadeel is het schaarse aanbod van IMAX-films. Terwijl grote studio's dat altijd proberen remasteriseren enkele van zijn hits in dit formaat (Eternals, van Marvel, of het nieuwste van Bond zijn recente voorbeelden), is het voor de meeste films te duur en heb je nauwelijks keus.

Alles over IMAX: wat het is, verschillen, bioscopen (Madrid, Barcelona) en meer (5)

Hoeveel IMAX-bioscopen zijn er in Spanje?

Momenteel vind je 4 kamers in bedrijf. Twee zijn binnen Madrid (Parquesur en Las Rozas), naast Festival Park in Mallorca en de Hemisfèric in Valencia die we al besproken hebben.

Als curiositeit kun je in Valencia niet het laatste nieuws van Marvel zien. De koepelvormige kamer projecteert documentaires die gespecialiseerd zijn in dit soort projectie, bijna altijd gericht op kinderen, die proberen te profiteren van de kenmerken van de kamer en ongeveer 40 minuten duren.

Een ander feit dat u misschien heeft verrast, is dat er geen ruimte is IMAX in Barcelona. En de waarheid is dat die er was. Het eerste IMAX-theater in Spanje bevond zich in de IMAX Port Vell-bioscopen en ze werden in 1995 ingehuldigd door de burgemeester Pasqual Maragall. Deze inhuldiging was een gevolg van het succes van de Olympische Spelen van 1992, waarin Barcelona zich vestigde als een moderne en avant-gardistische Europese hoofdstad. Deze bioscoop had meerdere IMAX-zalen, met een capaciteit van meer dan 400 zitplaatsen. Eind 2014 maakte de economische crisis echter een einde aan deze bioscoop in de hoofdstad van Catalonië. Op dezelfde datum sloot Parquesur ook een van zijn kamers na verschillende opeenvolgende jaren van verliezen.

Is de IMAX-ervaring het waard?

Als een film die u graag wilt zien in dit formaat uitkomt en u naar een bioscoop van dit type kunt gaan, Het is een van die dingen die je moet ervaren. minstens één keer in het leven.

De belangrijkste beperking is echter dat er nauwelijks theaters en films zijn en dat er een kleine vicieuze cirkel ontstaat. Omdat er weinig films in IMAX zijn, is het niet erg winstgevend om veel theaters te bouwen, en omdat er niet veel theaters zijn, is het niet erg winstgevend om in IMAX te filmen of te remasteren. Om dezelfde reden is de IMAX-technologie op zijn slechtst. In ons land hebben de zakenlieden die voor dit bedrijf hebben gekozen nauwelijks enige voordelen gezien, dus vandaag de dag is het praktisch onmogelijk dat nieuwe theaters in Spanje worden geopend. Wat begon als een blik op de toekomst op de Expo van Sevilla in 1992 is uitgegroeid tot de deuda van veel ondernemers.

Alles over IMAX: wat het is, verschillen, bioscopen (Madrid, Barcelona) en meer (6)

Daarnaast is de ervaring Traditionele cinema probeert ook te concurreren met andere technologieën. Naast het 3D-fiasco, waar je beter niet over kunt praten, worden de schermen groter en maken sommige theaters ook gebruik van surround sound-systemen met hetzelfde doel als IMAX, om je wat meer in het verhaal te laten opgaan. Volgens de bioscopen zelf is de teruggang in het aantal toeschouwers in de Spaanse IMAX-bioscopen zorgelijk geworden. In 2014, de datum waarop verschillende theaters in Spanje sloten, werd de 85% Onder de mensen die deze bioscopen binnenkwamen, bevonden zich kinderen die educatieve films kwamen zien in het kader van schoolexcursies en buitenschoolse activiteiten, en die bovendien een lagere toegangsprijs betaalden.

Zoals u kunt zien, is de IMAX een spectaculair, complex en duur systeem, dat zijn aanwezigheid schuchter blijft vergroten, hoewel het waar is dat het zich niet zo veel heeft verspreid als we zouden willen. Als je een filmliefhebber bent, en je hebt altijd al in de film willen zitten en er niet alleen naar willen kijken, dan kom je daar het dichtst bij in de buurt.

Kunnen we thuis genieten van IMAX?

Het snelste antwoord is nee, want het verplaatsen van alle infrastructuur die nodig is om dezelfde ervaring als in gecertificeerde bioscopen naar onze woonkamer te repliceren, is onmogelijk, maar als we een groot, groot scherm hebben, dan hetzelfde met een mix van gedempt licht en nabijheid kunnen we doen cO ja. nu, Is er IMAX-inhoud op een van de huidige streamingplatforms? Hier is het antwoord echter ja.

Alles over IMAX: wat het is, verschillen, bioscopen (Madrid, Barcelona) en meer (7)

Disney+ is de enige op dit moment biedt het in sommige van zijn films de verbeterde versies IMAX aan, die we kunnen selecteren om te zien in plaats van de pan met banden op en neer. Met deze mogelijkheid vullen we het scherm volledig met content die anders niet getoond zou worden. En heel BELANGRIJK, het gaat er niet om het frame uit te rekken totdat het de hele ruimte van het televisieframe inneemt, maar om meer scènes dan met de traditionele beeldverhouding zou worden bijgesneden. Het is dus een genot als je van deze kleine wonderen wilt genieten om een ​​beeld in zicht te hebben dat je ogen nog meer vult.

Om toegang te krijgen tot die versies die Disney+ IMAX Enhanced noemt, hoef je alleen maar te klikken (zoals je hierboven kunt zien) op het tabblad Versies en kies het. Zo simpel is het.

IMAX Enhanced-films uit de Disney+-catalogus

Zoals we al zeiden, is Disney + een van de platforms die het meest op deze technologie inzetten. Op dit moment hebben we alleen toegang tot een beperkte catalogus van titels, maar het bedrijf zorgt ervoor dat het aantal films in de loop van de tijd zal groeien. Het positieve aan deze functie is dat we de uitgebreide beeldverhouding van 1:90:1 zullen zien, wat betekent dat we tot 26% meer beeld kunnen zien dan in de normale versie van deze films. Het meest interessante is natuurlijk om deze films op een grote televisie of met een projector te zien.

Momenteel kunnen in totaal 8 IMAX Enhanced-films worden bekeken in Disney Plus. Dit zijn de volgende:

  • De wondere wereld van Disney presenteert The Little Mermaid Live!
  • Doctor Strange in the Multiverse of Madness
  • De legende van Mor'Du
  • Eduardo Scissorhands
  • Marvel: onmenselijk
  • Net voorbij
  • Encanto
  • John Carter

Wees voorzichtig, want in sommige gevallen bevatten de films alleen bepaalde scènes die zijn opgenomen in de uitgebreide IMAX-beeldverhouding, aldus Disney zelf.

Volgens Disney, de aankomende films die het platform in dit formaat zullen bereiken, zijn de volgende:

  • Ijzeren man
  • Ant-Man en la Avispa
  • Guardians of the Galaxy
  • Guardians of the Galaxy deel 2
  • Captain America: Burgeroorlog'
  • Doctor Strange
  • Thor: Ragnarok
  • Zwarte Panter
  • Avengers: Infinity War
  • Captain Marvel
  • Avengers: eindspel
  • Zwarte weduwe

IMAX verbeterd vs. 4K Blu-Ray: wat is beter?

Alles over IMAX: wat het is, verschillen, bioscopen (Madrid, Barcelona) en meer (8)

Nu we alle functies van IMAX Enhanced kennen, kan de vraag rijzen. Is het beter dan 4K Blu-Ray? Alles zal afhangen van de ervaring die u zoekt.

Hoewel de IMAX-ervaring in theaters thuis onmogelijk te repliceren is, kunnen we in vergelijking met het 4K Blu-Ray-formaat zeggen dat er is geen duidelijke winnaar.

Betreffende de video kwaliteit, gaat het punt naar de 4K Blu-Ray. IMAX Enhanced is alleen beschikbaar op streamingdiensten. Om deze reden moet de video een lagere bitsnelheid hebben, aangezien het onmogelijk is om inhoud aan te bieden zonder compressie van een online platform.

Aan de andere kant, zelfs als de video in IMAX Enhanced van mindere kwaliteit is, geen enkele millimeter van het scherm wordt verspild. Alles wat plat ging op de originele band, heb je op je televisie.

En laten we de klinken. Welk formaat is het beste? We gaan ervan uit dat bijna niemand thuis een geluidssysteem heeft dat zelfs maar op afstand kan benaderen wat we in een bioscoop hebben. Als je echter een professioneel geluidssysteem ter waarde van duizenden euro's in je woonkamer had staan, kunnen we garanderen dat je de 4K Blu-Ray zou kiezen. Nogmaals, streaming is ontworpen voor algemeen gebruik, dus je zou een completere en gecontroleerdere ervaring hebben met het fysieke formaat dan met het equivalent van online platforms.

Is het de moeite waard om thuis een film in IMAX-versie te kijken?

Alles over IMAX: wat het is, verschillen, bioscopen (Madrid, Barcelona) en meer (9)

Als we eenmaal weten wat het IMAX-formaat betekent en welke faciliteiten de entertainmentindustrie biedt om dit systeem naar onze huiskamer te brengen, moeten we onszelf een vraag stellen. Is het de moeite waard om het een kans te geven?

Nou, alles hangt af van hoeveel je een filmliefhebber bent en van de apparatuur die je hebt om thuis van je films te genieten. Over het algemeen is het handig om niet overdreven geobsedeerd te raken door dit formaat, aangezien het langzaam wordt geïmplementeerd op Disney +. Aan dit alles moeten we toevoegen dat we thuis niet van deze films kunnen genieten als we geen juiste opstelling. Vanwege de beeldverhouding zelf hebben we een vrij grote televisie nodig om van speelfilms te kunnen genieten. Het is ook handig om een ​​speciale audioconfiguratie te hebben, anders voelt de ervaring niet hetzelfde.

Hoe comfortabel de ervaring van het thuis kijken van een film ook is, uw televisie en luidsprekers zullen u lang niet hetzelfde gevoel geven dat bioscopen bieden. IMAX. Als je ooit de kans krijgt, raden we je aan het in een echte kamer te proberen. Het wordt echter op prijs gesteld dat er pogingen worden ondernomen om deze ervaring in de woonkamer te repliceren.


Alles over IMAX: wat het is, verschillen, bioscopen (Madrid, Barcelona) en meer (2024)

References

Top Articles
2012 Hyundai Sonata Review, Problems, Reliability, Value, Life Expectancy, MPG
Hyundai Sonata Gas Mileage (2002 - 2024): Comprehensive Fuel Economy Data
Directions To Franklin Mills Mall
Repentance (2 Corinthians 7:10) – West Palm Beach church of Christ
Phcs Medishare Provider Portal
Craigslist Pet Phoenix
Klustron 9
Bellinghamcraigslist
The Best English Movie Theaters In Germany [Ultimate Guide]
Lesson 3 Homework Practice Measures Of Variation Answer Key
Progressbook Brunswick
Capitulo 2B Answers Page 40
Slope Unblocked Minecraft Game
FAQ: Pressure-Treated Wood
TS-Optics ToupTek Color Astro Camera 2600CP Sony IMX571 Sensor D=28.3 mm-TS2600CP
fort smith farm & garden - craigslist
Letter F Logos - 178+ Best Letter F Logo Ideas. Free Letter F Logo Maker. | 99designs
Haunted Mansion Showtimes Near Millstone 14
Ou Class Nav
Aldi Süd Prospekt ᐅ Aktuelle Angebote online blättern
Inside the life of 17-year-old Charli D'Amelio, the most popular TikTok star in the world who now has her own TV show and clothing line
Air Force Chief Results
Mahpeople Com Login
Dcf Training Number
Rapv Springfield Ma
Apartments / Housing For Rent near Lake Placid, FL - craigslist
Kimoriiii Fansly
Craigslist Rome Ny
Masterbuilt Gravity Fan Not Working
Is Poke Healthy? Benefits, Risks, and Tips
Fuse Box Diagram Honda Accord (2013-2017)
Gt7 Roadster Shop Rampage Engine Swap
Makemkv Key April 2023
Appraisalport Com Dashboard /# Orders
Arcane Odyssey Stat Reset Potion
Go Upstate Mugshots Gaffney Sc
Caderno 2 Aulas Medicina - Matemática
Lyca Shop Near Me
Mars Petcare 2037 American Italian Way Columbia Sc
Indio Mall Eye Doctor
Bunkr Public Albums
814-747-6702
Mynord
M&T Bank
Stosh's Kolaches Photos
10 Types of Funeral Services, Ceremonies, and Events » US Urns Online
Reli Stocktwits
855-539-4712
Nurses May Be Entitled to Overtime Despite Yearly Salary
Www Ventusky
Arre St Wv Srj
Anthony Weary Obituary Erie Pa
Latest Posts
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 5841

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.